fredag 22 maj 2009

Onsdagsöl!

Ledig i fyra dagar - hur fira det en onsdag? Jo, med lite ölprovning förstås. Hade några öl i tankarna att prova. Lade in en Double Dog Double Pale Ale från Flying Dog i kylen för ett par dagar sedan och den blev först ut:
Ölen är brun-rödaktig med en ganska vit återhållsam skumkrona. Färgen känns lite mer åt barleywinehållet, men gäller det även doft och smak?

Inte vad gäller doften i alla fall - här är det mer åt IPA hållet, med en inte oansenlig mängd frukt och humle. Honung och blommor finns också där. Tar en försiktig klunk och - lätt förvånad - tittar jag på flaskan igen. Jodå, det är en pale ale (om än en dubbel). Hade det varit blindtest hade jag sagt IPA utan att tveka. Massvis med persika, apelsin och lite melonlent nästan. Eftersmaken är komplex och lång med mycket humle, vanilj, blommor och naturligtvis humle. Alkohol finns där också naturligtvis men jag tycker inte att det känns för mycket - den är ändå 11,5%.

Helt klart en fantastisk ale och det hittills bästa jag druckit från Flying Dog. Mycket bra att det står en tvilling och mår bra i garderoben!

Efter en sådan bra början vill man ju fortsätta med hög kvalitet så det fick bli en IPA den här gången - en Imperialvariant från Rogue i deras XS-serie av keramikflaskor:
Ölen har en något ljusare nyans än Double Doggen, men inte mycket. Även här en lite blyg skumkrona. Den här har stått ett halvår i garderoben - har fräschheten försvunnit?

Doften är balanserad, med frukt, ekfat och lite russin. En klunk av det hela och - den har nog stått lite för länge. Det är en mycket bra, nästan fantastisk öl, med mycket bra balans. Här finns persika, ek och lite grästoner nästan. Mycket trevligt, men någon humlebomb är det inte. Känns som ett mellanting mellan en IPA och en barleywine - inte fel alls.

Eftersmaken är som väntat ganska vinös och mer åt barleywinehållet och med en värmande, fyllig känsla. Sammantaget mycket bra, men hade förväntat mig ännu mer av den, men den har nog som sagt stått lite för länge.

Sista ölen för kvällen är också den sist inköpta - Bam Biere från Jolly Pumpkin.
Bam Biere är en Farmhouse Ale, som i alla fall i mina öron inte låter jättespännande. Låter lite mer som en "vanlig" engelsk ale. Men nu är ju inte Jolly Pumpkin något vanligt bryggeri. Bara en sådan sak som att alla öl kommer i 750 ml flaskor vittnar ju om något utanför ramarna. Att dessutom alla deras öl jäser med "open fermentation" samt att alla är ekfatslagrade gör ju inte saken sämre.

Bam Biere i glaset är en ljust bärnstensfärgad sak, ganska grumlig och med en massiv, spretig skumkrona. Vad är nu detta?

Sticker försiktigt ner näsan, hickar till och ser förvånad ut. Vilken syra? Känns ju spontant mer som en lambic! Ner med näsan igen och visst är det mycket syra, men också druvor, mineral och ek som samsas.

Tar en klunk och jajemensan - hade det stått lambic på flaskan hade jag inte blivit förvånad. Först ut bland smakerna kommer druvtoner och grape och en känsla av strävhet - sedan infinner sig syran med full kraft och även toner av ek, citron och apelsin. Eftersmaken är många intryck, men framför allt är den torr och sträv, på ett väldigt behagligt sätt som bra champagne.

Mycket trevlig bekantskap - hoppas de har fler kvar på systemet - får kika på det imorgon!

1 kommentar:

  1. Double dogen är nog en sådan jag inte kan leva utan. Bra recensioner!

    SvaraRadera